Historia

Raisiossa partiotoiminta alkoi 18.3.1945, kun Veikko Tähtinen sai äidiltään luvan liittyä Varsinais-Suomen Samoilijoihin. Kuuden vuoden aikana Raisioon muodostui toimiva samoilijaorganisaatio. Samoilijat ja seurakunnan poikaosaston pojat muodostivat rungon 9.9.1951 perustetulle poikalippukunnalle. Sisarlippukuntamme Raision KilliNallit näki päivänvalon 17.3.1958.

Lippukunnan nimi pohjautuu Aarne Mustasalon kirjoittamaan kirjasarjaan Jokikylän Pojista. Perintötiedon mukaan kirjat kertoivat raisiolaisista pojista. Aarne Mustasalo oli Raisiossa vuosisadan vaihteessa vaikuttaneen kirkkoherra Nurmion pojan Heikki Nurmion salanimi.

Sudenpentutoiminta alkoi (aikoinaan kolkkatoiminta) lippukunnan perustamisen yhteydessä. Johtajaresurssien vähyyden takia toiminta loppui ensimmäisen vuoden jälkeen ja käynnistyi vasta keväällä 1961, kun Sirkka-Liisa Hiltunen saatiin toiminnan vetäjäksi.

Vartiotoiminta oli ollut jo käynnissä samoilijatoiminnan aikana ja on jatkunut siitä saakka. Vaikka lippukunta onkin meripartiolippukunta, niin venekunta-nimitys ei ole koskaan oikein vakiintunut käyttöön.

Vaeltajatoiminta alkoi 1950-luvulla tarpeen tullen. Vaeltajaryhmät ovat toimineet lippukunnassa itsenäisesti luoden itselleen erinäisiä projekteja.

Meripartiotoiminta alkoi myös lippukunnan perustamisen aikoihin. Aluksi käytettävissä oli kolmen johtajan itselleen hankkima purjevene s/y Jali. Ensimmäinen oma purjekoulutusalus saatiin hankittua vasta 1964. 2000-luvun taittuessa toiselle kymmenluvulleen, lippukunnalla on käytössä neljäs alus: s/y Nordwest IV.

Vanhoille parroille tarkoitettu JoPo-kilta sai alkunsa 50-vuotishistoriikin kokoamisen yhteydessä ja sen varsinainen toiminta aloitettiin keväällä 2002. Killan ja lippukunnan välinen yhteyshenkilö on Jussi ”Tjucci” Salonen.

Lippukunnan historian tallennuksesta huolehti lippukunnan tiedotuslehti JoPo-jutut, jonka ensimmäinen numero näki päivänvalon 1977. Vanhoja lehtiä voit lukea alhaalta löytyvästä juttuarkistosta. Viimeinen perinteinen paperilehti julkaistiin puurojuhlassa 13.12.2016. Nykyisin JoPo-jutut toimivat sähköisenä uutispalveluna ja uutisia voikin lukea tästä linkistä: JoPo-jutut

2000-luvulla venelain muuttuessa tuli kyseenalaiseksi veneen omistussuhteet. Lain silmin lippukunta oli vain joukko yksityisiä ihmisiä. Asian selkiyttämiseksi lippukunta rekisteröitiin yhdistykseksi 2009. Muitakin mittavia muutoksia tapahtui 2000-luvulla. Suomen Partiolaisten uusi ohjelma otettiin käyttöön ja sen myötä ikäkausijako muuttui. Nykyiset ikäkaudet ovat sudenpennut, seikkailijat, tarpojat, samoajat, vaeltajat ja aikuiset. Myös vanhempaintoiminta aktivoitui 2000-luvun lopussa.

Kolot

Kirkkoherrankua 2:ssa olevan Wanhan Pappilan takana on navetta. Sen vasemmassa päädyssä oli lippukunnan kolo 50-luvulta vuoteen 1974, jossa kokoontuivat sekä sudenpennut että vartiolaiset. Navetan yläkerrassa on edelleen lippukunnan kylmä varastotila, joka saatiin käyttöön Raision seurakunnalta 50-luvulla.

Wanhan Pappilan pääsali on ollut lippukunnan laumojen käytössä jo 60-luvun lopussa, jolloin Raision seurakunnan nuorisotyö myönsi muutamia iltoja viikossa partiokäyttöön. Samaa menettelyä on jatkettu 90-luvulta aina nykypäiviin asti. Vuonna 2001 seurakunta luovutti lippukunnan käyttöön Wanhasta Pappilasta yhden sivuhuoneen ja takaeteisen, jotka on nykyisin tarpojien, samojien, vaeltajien ja johtajien käytössä. Talon toisessa päädyssä on Jokikylän Poikien sisarlippukunnan – Raision KilliNallien – kolo. Wanhan Pappilan ohessa lippukunta käyttää seurakuntatalon rippikoulusalia kokoontumistilana.

Raision seurakunta luovutti JoPo-mökin seurakuntakeskuksen tontin laidalta lippukunan käyttöön vuonna 1982. Tilassa on pääasiallisesti kokoontuneet vartiot ja vaeltajat aina vuoteen 2001 saakka. Nykyisin JoPo-mökki on tyhjillään odottamassa purkua, kun siellä ollut varasto saatiin siirrettyä uusiin tiloihin purjehduskauden 2011 päättyessä.

Tarkemmin lippukunnan historiaan voi tutustua lukemalla 50-vuotisjuhliin ilmestyneen lippukunnan historiikin ”Jokikylän Poikien partiovuodet 1951 – 2001” ISBN 952-91-4078-9. Kirja on lainattavissa Raision kirjastosta ja painosta on vielä jäljellä lippukunnalla, jos haluaa ostaa itselleen oman kappaleen. Lippukunnan 60-vuotisjuhlassa julkaistiin historiikista uudistettu painos. Tällä kertaa tuotos tuotettiin digitaalisena eikä paperipainosta tehty.

JOPO-JUTTUJEN LEHTIARKISTO